001 peugeot onyx scooter concept628opt

Na Motor Showu v Parizu je Peugeot predstavil koncept Onyx, prototip 3 kolesnega skuterja, katerega je francoski proizvajalec uvrstili v novo kategorijo imenovano "Supertrike". Novi skuter ima zelo futuristično linijo in videz.

Opremljen je z plug-in hibridnim motorjem, ki ta supertrike združuje s 400cc agregatom in z električnim motorjem gnanim na zadnje kolo. Zaradi svoje združene moči, 45kW in 58Nm navora, skuter izjemno pospeševanje do najvišje hitrosti 150 km/h (93.2mph). Med zaviranjem se zavorna energija zbira shranjuje v litij-ionskih baterijah in se sprosti med pospeševanjem. Poraba je samo 2 l/100 km (117.6 mpg), z elektromotorjem (način ZEV) ima doseg 30 km (18.6  miles) pri hitrosti 50km/h (31 mph) in skupni doseg največji je do cca 500 km (310 miles).

Alternativna izbira vožnje

Zaradi svojega hibridnega motorja in izjemnega vzmetenja ter koles koncept Onyx ni samo 3-kolesni skuter, ima namreč  dva načina vožnje med katerimi se lahko izbira in sicer: Sport in Urban.

V Sport načinu, je voznikov položaj nagnjen naprej, kar daje vozniku zabavo do vožnje. Z rokama na krmilu in nogami pomaknjenimi nazaj je motorist eno z Onyx skuterjem v naravno aerodinamičnem položaju.

V Urban-em načinu, voznik sedi v bolj naravnem položaju, noge so bolj naprej in trup je vzravnan, drža je bolj primerna za vožnjo skozi promet v mestih.

Oblikovalci so mislili tudi na prostor za shranjevanje, saj ima skuter prostor med sedežem in prednjim delom postavljen na sredino in tako znižje težišče samega skuterja. ClipBox je odstranljiv in se lepo vključeni v zasnovo Onyx skuterja, prostora je za dve čeladi ali za druge drobnarije, ki so potrebne za pobeg čez vikend.

Zaenkrat začetek proizvodnje še nista znana, po moje bo več o tem napisanega v naslednjem letu, saj je skuter zelo zanimiv in lep na pogled. 

 

vir: koncept ONYX