Postopek menjave olja je dokaj preprosto opravilo, ki ga lahko opravimo sami v domači garaži in na ta način privarčujemo nekaj denarja.

Pred pričetkom menjave si moramo priskrbeti kakovostno olje (specifikacije najdemo v priročniku, ki smo ga dobili s skuterjem) in oljni filter, ki ustreza našemu tipu skuterja. Zapravimo raje kak € več pri nakupu, kajti to se nam bo obrestovalo s daljšo življensko dobo agregata. Pri menjavi potrebujemo še kakšno krpo, posodo za staro olje (ali kakšno drugo embalažo), ključ za menjavo oljnega filtra in mogoče še kakšen izvijač. Skratka orodje, ki ga imamo v domači garaži.

Torej, začnemo z pripravami... olje, orodje, oljni filter, lavorček, krpica,...

Motorno olje naj bo pred menjvao segreto, tako bo bolje izteklo. Najdemo čep za izpust olja, ga odvijemo in počakamo, da olje odteče. Pozor, da vam čep ne pade v olje!

 

oljni_vijak

Če si lastite Piaggio maxija, potem je velika verjetnost, da vas za čepom (kjer ste izpustili olje) "čaka" tale dodatni filter. Potegnite ga ven in očistite. Ta se ne menja.

 

filter_2

Odvijemo stari oljni filter. Morda ne bo najlažje, saj ga je morebiti kdo pred nami preveč zategnil. V tem primeru uporabimo izvijač in kladivo (četudi ga uničimo, nič hudega, ker ga bomo nadomestili z novim). Nato privijemo nov oljni filter, npr. Malossijev, ki sem ga vgradil jaz. Predvsem zato, ker je cenejši od originalnih, slabši pa sigurno ne.

 

filter

Preden namestite nov filter olja, namažite gumijasto tesnilo s svežim oljem, da se bo naslednjič dalo filter lepo odviti. Privije se ga samo toliko, kolikor lahko na roke. 

 

 

tesnilo_filtra

Tisti mali filterček vstavite nazaj v luknjo iz katere ste ga izbezali. Pozor, da ga ne vstavimo narobe.

 

 

cep

Namestite nazaj čep in skozi odprtino za preverjanje nivoja olje nalite sveže olje. Le tega mora biti toliko kot predvideva proizvajalec, nikakor preveč!

 

 

Prižgite motor, da malo teče, preverite da pri filtru in čepu olje ne spušča. Motor nato ugasnite, počakajte minuto ali dve in še enkrat preverite nivo olja, po potrebi ga dolijte.

 

Besedilo in slike: Andrej K.